↑ Return to Yleistä

Ilmanvaihto

Riittävästä ilmanvaihdosta on huolehdittava kaikissa rakennuksissa. Ilmanvaihdon tarpeeseen vaikuttavat mm. tiloissa olevien henkilöiden ja laitteiden määrä, tilojen käyttötarkoitus ja toiminta. Minimi-ilmanvaihto asuintiloissa on 0,5 eli koko ilmatilavuuden tulee vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Ilmanvaihdon pitäisi toimia, vaikka rakennus olisi tilapäisesti tyhjillään. Vähimmäismäärää suurempi ilmanvaihto on tarpeen, kun asunnossa laitetaan ruokaa, peseydytään tai saunotaan tai kuivataan pyykkiä. Uusista kalusteista ja rakennusmateriaaleista haihtuu usein kemiallisia epäpuhtauksia ja hajuja, minkä vuoksi uudessa tai äskettäin korjatussa rakennuksessa pitäisi ylläpitää tehostettua ilmanvaihtoa ainakin kolme kuukautta rakentamisen valmistumisen jälkeen.

Painovoimainen ilmanvaihto toimii harvoin hallitusti ja ohjeiden mukaisesti. Painovoimaisen ilmanvaihdon tehokkuus riippuu ulkoilman lämpötilasta ja muista sääoloista. Jos rakennuksessa on pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, on huolehdittava riittävästä korvausilman saannista raitisilmaventtiilien tai ikkunoiden ilmarakojen avulla. Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtolaite on oikein käytettynä ja säädettynä hyvä ratkaisu ja lämmönvaihtimeen liitettynä myös energiatehokas vaihtoehto. Koneellinen ilmanvaihtolaite edellyttää kuitenkin säännöllistä huoltoa. Tuloilmakanavien suodattimet on syytä vaihtaa vähintään 2 kertaa vuodessa ja ilmanvaihtokanavat on puhdistettava säännöllisesti. Liesituulettimen suodatin on puhdistettava muutaman kuukauden välein.

Jos koneellinen ilmanvaihto on pois päältä pitkiä aikoja, kylmille pinnoille voi tiivistyä kosteutta ja pinnoilla alkaa mikrobikasvu. Sateen ja lumen pääsy tuloilmasuodattimille on estettävä. Märkä suodatin ei toimi toivotulla tavalla ja alkaa nopeasti kasvaa homeita, joiden itiöt kylväytyvät tehokkaasti sisään tuloilman mukana. Yhä edelleen kuulen kouluista ja päiväkodeista, joissa ilmanvaihto suljetaan viikonlopuksi ja jopa sairaaloista, joissa ilmanvaihdon tehoa alennetaan yöksi. Näin ei pitäisi menetellä. Mikä energiakuluissa säästetään, se menetetään heikentyneenä työtehona ja terveytenä.