Hiivat

Sporobolomyces

Sporobolomyces on märässä viihtyvä kosteusvaurioindikaattori, joka voi allergisoida, aiheuttaa astmaa ja alveoliittia. Suomessakin aiheuttanut joukkomittaista sairastavuutta rakennuksissa kasvaessaan.


Rhodotorula
Hyvin kosteassa ja märässä ympäristössä esiintyvä yleinen hiivasieni, joka kasvaa kylpyhuoneissa laattasaumoissa ja muovimatossa/-tapetissa sekä lattiakaivoissa. On allergisoiva ja on kuvattu yksittäisiä alveoliittitapauksia mm. Tanskasta. Tavallinen alalaji Rhodotorula rubra joka muodostaa punertavia kasvustoja. Myös muita punaisia hiivoja tunnetaan.

Vaaleat ja mustat hiivat

Yleensä kosteusvauriorakenteissa ei yksittäisiä hiivojen sukuja ja lajeja osata tunnistaa. Suurina kasvustoina esiintyessään ovat terveyshaitta, aiheuttavat allergioita ja voivat alkaa kasvaa iholla ja limakalvoilla, mm. suussa, nenässä, poskionteloissa, keuhkoputkissa ja suolistossa. Mahdollisesti aiheuttavat tällöin myös erilaisia suolistovaivoja. Klassinen lääketiede ei tunne hiivasyndromaa, mutta joillekin potilaille ns. hiivasyndroman hoitoon käytetystä dieetistä ja hiivalääkekuureista on ollut apua. Toistuvat antibioottikuurit voivat edistää hiivojen kasvua potilaan elimistössä.