«

»

Jan 15

Takaisin keskiajalle?

TUKES tiedotti ansiokkaasti jokin aika sitten varoittaen terveydelle haitallisten desinfektioaineiden käytöstä. PHMG ja PHMB- on osoitettu EU-tasolla terveydelle haitallisiksi eikä niitä suositella pintojen tai ihon puhdistukseen ainakaan sumutettavassa muodossa. Poikkeuksena ovat vain tietyt eläinten tuotantotilat. Pikkulasten käsiin ja päiväkotien pinnoille, hammashoitoloissa ja jalkahoitoloissa näitä aineita ei siis suositella käytettäväksi. Tämä kaikki on oikein hyvää ja asiallista informaatiota.

Lääkärilehden nettisivuille ilmestyi kuitenkin tiedote, josta hämmästyin ja kauhistuinkin. THL:n asiantuntija siellä toteaa, ettei terveydenhuollossa tarvitse pestä käsiä kuin erityistilanteissa, silloin kun kädet ovat näkyvästi likaiset ja tuntuvat tahriintuneilta sekä silloin kun on hoidettu vatsatautipotilaita. Käsien pesun sijasta riittää THL:n mukaan alkoholipitoisen käsidesin käyttö. Tästä tulee mieleen kyllä takautumia keskiajalta. Mitä siitä voikaan seurata, kun lääkäri ei pese käsiään? Ei alkoholi suinkaan tapa kaikkia taudinaiheuttajia, mikrobien kestomuotoja, itiöitä tai loisten kestomuotoja. Esimerkiksi kaikki homeet ja alkueläimet eivät kuole 100 %:ssa alkoholissakaan.

Pitääkö siis tästä lähin pidättäytyä kättelemästä lääkäriä tai ainakin kysyä, onko hän pessyt käsiään viime aikoina? Eihän potilas voi tietää mitä sairauksia edeltävällä asiakkaalla on ja mitä tutkimustoimenpiteitä lääkäri on hänelle tehnyt.

Selvyyden vuoksi siis: käsien pesu vedellä ja saippualla on mielestäni edelleen tarpeen ja potilaan hoitotilanteessa lisäksi käsidesin käyttö on tarpeen. Tämän pitäisi olla itsestään selvä asia.

Suora sitaatti SLL uutisesta:

“Käsien desinfektiohieronta on ensisijainen ja säännönmukainen käsihygieniamenetelmä terveydenhuollossa. Kädet on syytä pestä ennen desinfektiota vain, jos ne ovat näkyvästi likaiset tai tuntuvat tahriintuneelta tai jos on hoidettu vatsatautipotilasta. Lisätietoja: THL.” http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=14278/type=1

Tuoreessa Suomen Kuvalehdessä on artikkeli samasta asiasta mutta vähän eri näkökulmasta kuin lääkärilehden tiedotteessa. Siinä kerrotaan, että amerikkalaisissa sairaaloissa on lavuaareissa valvontakamerat ja niiltä tulevaa videokuvaa valvoo joku kaveri Intiassa. Lääkärille tai hoitajalle tulee sitten palautetta, jos ei ole pessyt käsiään (siis vedellä ja saippualla!) riittävän kauan ja oikealla tekniikalla. Pitäsikö meillekin asentaa valvontakamera joka pömpeliin, että ‘paperityöt’ tulee oikein tehdyksi ja kädet pestyksi, vaikkeivat ne olisi ‘näkyvästi likaiset tai tuntuisi tahriintuneilta’. Toivotaan siis, että kollegat lukevat lääkärilehden lisäksi Suomen Kuvalehteä ja vieläpä osaavat ajatella omilla aivoillaan. Muuten menee viinan väärinkäytöksi koko juttu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>