«

»

Jan 02

Kovia paketteja

Joululahjat on taasen jaettu ja ihana joululoma alkaa olla ohi. Tosin vasta loppiaisen jälkeen ihmisiä alkaa taas saada kiinni ja tosi työhön päästään monin paikoin vasta loppiaisen jälkeisen viikon mentyä, kun Lääkäripäivät on käyty.

Joulun kovista paketeista mielenkiintoisimmat ovat ammattikirjallisuutta. Itsenäisyyspäivänä oli Ruotsissa Guihong Cain väitöstilaisuudessa Uppsalan yliopistossa. Hänen väitöskirjansa käsitteli lasten altistumista home- ja kosteusvaurioisille kiinteistöille Ruotsissa, muissa Euroopan maissa ja Malesiassa. Kävi ilmi, että ongelmat ovat kaikkialla yhteisiä ja vakavia terveyshaittoja on sekä ruotsalaisissa kouluissa ja päiväkodeissa, muualla Euroopan maissa ja erityisesti Malesiassa, jossa ilmasto on ympäri vuoden kostea ja lämmin. Malesiassa ei koulurakennuksissa ole muuta ilmanvaihtoa kuin ikkunatuuletus. Rakennukset tehdään betonista ja homeongelmat ovat yleisiä. Samat kosteusvauriomikrobit kasvavat malesialaisissa sekä skandinaavisissa koulurakennuksissa. Astma- ja allergiaoireet olivat vielä yleisempiä kuin meillä. Rasitusastman oireita oli Malesiassa jopa puolella koululaisista. qPCR ja hometoksiinimääritykset ovat rutiinikäytössä Ruotsissa. Myös pienhiukkasia mitataan. VOC-näytteiden ottamisesta on luovuttu eikä ilmanäytteitä enää oteta homealtistumisen osoittamiseksi vaan kaikki näytteet otetaan materiaaleista, jos homealtistumista tutkitaan. Allergiaoireisille lapsille on tarjolla allergeenivapaita päiväkoteja. Tahallisesta altistamisesta siedätyksen nimissä ei puhuttu.

Joulun alla ilmestyi Sari Timosen ja Jari Valkosen toimittama kirja Sienten biologia (kustantaja Gaudeamus, Helsinki University Press). Järkälemäinen teos hauskasti ja mukaansatempaavasti kirjoitettuna ja loistavilla kuvilla varustettuna. En ole ehtinyt lukea koko kirjaa, mutta voin nyt jo suositella kirjaa kaikille isoista ja pienistä sienistä kiinnostuneille. Eivät kokeneet biologit näköjään kavahda käyttää sellaisia termejä kuin ‘sienimyrkky’ tai ‘vakava terveyshaitta’, joita ilmaisuja monet terveystutkijat välttävät tai muuten yrittävät häivyttää hyssyttelyn, hysterian leviämisen estämisen tai siedättämisen nimissä. Tieto ei lisää tuskaa eikä pelko-paniikkireaktioita. Tieto antaa askelmerkkejä ja väyläviittoja sekä majakan valoa sille tielle, jota pitkin pitää pyrkiä kohti terveempää ja parempaa yhteiskuntaa. Sairailla on oikeus tietää, mikä heitä vaivaa ja terveillä on oikeus yrittää pysyä terveenä, jotta voimme oireilevia ja sairaita auttaa. Sienisoppaa ei pidä syödä, jos ei tiedä mitä sieniä keitokseen on pantu. Sienten biologia -kirjassa on paljon uutta ja arvokasta tietoa kokeneillekin konkareille.

Keveämpää lukemista edusti sitten Tuula Karjalaisen elämäkerta Tove Janssonin elämäntyöstä. Kirja on saanut otsikon Rakasta ja tee työtä. Monipuolisen taiteilijan elämästä piirtyi rosoinen ja satutädin hahmon taakse piiloon jäänyt kuva oman tiensä kulkijasta, jonka osa ei todellakaan ollut helppo. Kuvataiteilijana hän olisi ansainnut enemmän huomiota jo eläessään. Moniko meistä on lukenut hänen muuta tuotantoaan kuin muumikirjoja? Novellikokoelmia ja romaaneja on hämmästyttävä määrä. Vasta kesällä kävin katsomassa kotikaupunkini Seurahuoneella Tove Janssonin monimetriset maalaukset. Jäädään odottelemaan kokoomanäyttelyä Janssonin juhlavuonna 2014.

Lopuksi en malta olla kertomatta Elina Karjalaisen kirjasta Tärisevä enkeli ja muita juttuja, joka on jo vuonna 1986 ilmestynyt kokoelma Karjalaisen pakinoita, joissa hän kertoo sattumuksia Kuopion ja Savon suunnalta sekä moninaisilta juttumatkoiltaan Suomen kuvalehden toimittajana. Elina Karjalainen oli uupumaton lasten ja savolaisen rahvaan kuvaaja ja puolustaja ja pilkkasi pakinoissaan byrokraatteja ja muiden elämän hankalaksi tekeviä virkamiehiä. Kirja on tullut haltuuni erään edesmenneen lähisukulaiseni jäämistöstä. Hykerryttävän hauska kirja. Monet kyynelten maustamat naurut sain näistä tarinoista, joista monet kertoivat Elinan omasta perheestä ja sukulaisista, jotka minulla on ollut onni tuntea henkilökohtaisesti. Elinan ohella monet heistä ovat jo ‘tuonilmaisissa’, kuten Elina itse sanoisi. Kirjat ovat siitä mainioita, että ne jäävät, vaikka kirjoittajat poistuisivat keskuudestamme.

Nämä joululahjat voi avata aina uudestaan ja uudestaan. Rakasta ja tee työtä. Sitähän koko elämä on, kun se parasta on. Hyvää Uutta Vuotta 2014!

P.S. Aika ‘kova paketti’ löytyy myös YouTubesta. http://www.youtube.com/watch?v=wzgAQc-_HGs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>