«

»

Nov 22

VAU, mikä viikko!

Lasten kehitykselle on tyypillistä, että tietyn hitaan kasvun vaiheen jälkeen tapahtuu harppaus. Nelivetokonttauksen jälkeen noustaan pystyyn ja haparoivien ensi askeleiden jälkeen noustaan kävelemään. Yksittäisten sanojen tapailun jälkeen yhtäkkiä lapsen suusta alkaa kuulua ensin kahden sanan tokaisuja ja pian alkaa soljua kokonaisia pitkiä lauseita ja sen jälkeen alkaakin kyselykausi.

Organisaatiot ja yhteiskunnat oppivat näköjään samalla tavalla. Pitkän konttauksen ja örähtelyn jälkeen yhtäkkiä alkaa selväsanainen dialogi ja pystypäinen määrätietoinen kävely kohti kirkasta päämäärää.

Tällä viikolla olen todistanut suomalaisen yhteiskunnan ’suurta harppausta’, jolla saattaa olla merkitystä myös yksilöiden kannalta. Yksilöthän ovat ottaneet harppauksia jo aikaisemmin, mutta tämän viikon jälkeen alan vähitellen uskoa, että organisaatiotkin voivat oppia yksilöiden kautta.

Viikon aloitti eduskunnassa pidetty Hengitysliiton seminaari, jossa toivottiin – ei vaan vaadittiin homesairaille parempaa kohtelua eli samoja oikeuksia kuin muillekin potilaille. Oikeutta asialliseen suhtautumiseen, hyvälaatuista diagnostiikkaa, hoitoa ja kuntoutusta. Jopa jonkinlaista sosiaalietuuksien turvaa ihmisille, jolta sairaus on vienyt kirjaimellisesti kaiken, terveyden, omaisuuden ja monissa tapauksissa jopa työkyvyn. Lääkäriliiton eettisten ohjeiden mukaan lääkärin ei tule antaa omien ennakkoluulojensa ja tunteiden vaikuttaa potilaan kohteluun vaan ammattietiikan tulee ohjata toimintaa.

Seminaarissa vallitsi asiasta harvinainen yksimielisyys. Ainoa soraääni kuultiin, kuten monesti ennenkin, Työterveyslaitoksella työssä olevan erikoislääkärin suusta. Tosin hänenkin oli lisättävä puheenvuoronsa lopuksi, etteivät hänen mielipiteensä edusta laitoksen virallista kantaa. Kummallista, että hän kuitenkin saa työajalla käydä kertomassa julki näitä eriäviä mielipiteitään. Eläköön sananvapaus!

Toinen merkittävä asia oli STM:n työryhmän ehdotus uudeksi diagnoosinumeroksi R68.81 ympäristöherkkyys. Ehdotus lähtee nyt laajalle lausuntokierrokselle mm. potilasjärjestöille. Nähtäväksi jää onko tästä homesairaille ja muille ympäristöaltisteiden vuoksi sairastuneille todellista apua vai onko tämä eräs tapa ’rekisteröidä’ nämä hankalaksi koetut tapaukset, jotka eivät noudata allergologian oppikirjan oirekuvauksia. Ainahan näitä tapauksia on ollut eikä ilmiö oikeasti ole edes harvinainen. Eri aikoina näitä potilaita on kohdeltu eri tavoin ja annettu heille erilaisilla kirjaimilla alkavia diagnooseja, joita F-alkuiset ovat valitettavasti yleistyneet tämän vuosituhannen puolella. Ehdotusta kannattaa kommentoida!

Kolmas asia on TUKESin aktivoituminen biosidiasiassa. Nyt löytyy tietoa ja varoituksia allergisoiviksi ja toksisiksi osoittautuneista biosideista, joita on ilmeisesti varsin vallattomasti käytetty homekorjausten jälkisiivouksessa, jopa korjausten sijasta, käsidesiaineissa ja eräitä jopa kosmetiikassa ja kotitalouksille myytävissä siivousaineissa. Kirjainyhdistelmät PHMG ja PHMB (biguanidit) alkavat tulla tutuiksi suurelle yleisölle ja toivottavasti vähitellen lääkäreillekin. Isotiatsolinoni-säilöntäaineen käyttö on vaivihkaa levittäytynyt kosmetiikkaan ja teknokemian tuotteisiin. Seurauksena on todettu allergiasairauksien epidemia, josta nyt on varoitus Suomen lääkärilehdessä.

Loppuviikon kruunasi verkkainen matka Pohjanmaalle ja takaisin. Kyllä Suomi on pitkä maa! Suosin junamatkaa lentämisen sijasta. Ekologisella matkalla ehtii nähdä monta rappeutunutta rakennusta, kaunista perinnerakentamista, joka on pilattu lateksimaalilla ja muulla modernin teknologian siunauksella. Ilmalämpöpumput törröttävät monessa seinässä kuin finni teini-ikäisen nenässä. Lumi peittää armeliaasti niin lehdet kuin roskatkin. Matkalla opin, että juristitkin lukevat tätä blogia ja niitä jopa luetaan oikeussalissa ääneen. Mikäs siinä. On siellä varmaan turhempaakin tekstiä kuultu. Terveisiä vaan sinne latomerelle! Tämä oli hyvä viikko.

2 comments

 1. Marika

  Hei Tuula,

  Saisitko lisättyä blogiisi seurannan, eli että halukkaat saisivat aina meiliin tiedon uudesta kirjoituksestasi?
  Kiitti

  Marika

  1. Tuula

   Pitää yrittää. Nyt on uutta juttua luettavissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>