«

»

May 03

Tarkastusvaliokunta jyrähti

Eduskunnan tarkastusvaliokunta sai syksyllä 2012 käsiteltäväkseen TTL:n suuren kosteus- ja homevauriotutkimuksen. Kansalaiskuulemisen ja laajan asiantuntijakierroksen jälkeen saimme eilen kuulla Eduskunnan tarkastusvaliokunnan kokonaiskuvan asiasta: http://web.eduskunta.fi/dman/Document.phx/~public/Katsaukset/Tarkastusvaliokunta_mietinto?folderId=~public%2FKatsaukset&cmd=download

Kymmenet ja taas kymmenet asiantuntijatahot ovat käyneet Eduskunnassa ja saaneet vapaasti esittää oman käsityksensä homehtuvasta Suomesta. Nyt saimme nähdä tarkastusvaliokunnan yhteenvedon ja johtopäätökset asiasta.

Tämän jälkeen on valmistunut TOXTEST-työryhmän loppuraportti, joka viimeistään paljasti tutkimuslaitosten hajaannuksen ja keskinäisen riitaisuuden. Hienojen tutkimustulosten sijasta julkisuuteen tuli toinen toistaan vähättelevä ja syyttelevä joukko tutkijoita sekavine johtopäätöksineen. Nyt aiotaan tähän sotkuun pyytää kannanottoa ulkomailta. Häpeä suomalaiselle sisäilmatutkimukselle. Huhhuh.

Sen sijaan mitään epäselvää ei jäänyt tarkastusvaliokunnan raportin lukemisen jälkeen. Kosteus- ja homevaurioissa on kyse valtavasta, kansanterveyttä uhkaavasta ongelmasta, jota ei ole tähän mennessä otettu kyllin vakavasti, joka uhkaa kasvaa ja pahentua ja joka aiheuttaa valtavia taloudellisia kustannuksia. On paljastunut suuria ongelmia ja väärinkäytöksiä, kaksoisstandardeja ja polkuja harmaan talouden juurille. Helpon rahan ja suurten voittojen toivossa on syntynyt vääriä toimintatapoja, jopa suoranaisia petoksia ja rikoksia, joista kiinni joutumisen riski on ollut minimaalinen eikä rangaistuksia ole tarvinnut pelätä. Toisen terveyden tärvelemisestä ei ole jouduttu vastuseen.

Mikä mahtavinta, nyt ensimmäisen kerran arvovaltaiselta taholta todetaan, ettei rahan puute oikeuta lasten, nuorten ja jo ennestään sairaiden terveyden tahallista vaarantamista homeisissa rakennuksissa. Potilaita tulee kohdella hyvin ja heillä on oikeus tulla asiallisesti tutkituksi ja hoidetuksi, vaikkei sairastumisen mekanismeja aukottomasti vielä tunnetakaan. On lääkärikunnalle häpeäksi, että Eduskunnasta pitää meitä muistuttaa näin itsestään selvästä asiasta. Potilaalla on oikeus tulla kuulluksi ja hänellä on oikeus tutkimukseen, diagnostiikkaan, hoitoon ja kuntoutukseen, vaikka lääkärit ja tutkijat eivät vielä olekaan kaikista yksityskohdista samaa mieltä. Nyt on meillä lääkäreillä totinen parannuksen ja uuden oppimisen paikka.

Haluan onnitella kansanedustaja Tuija Braxia ja koko tarkastusvaliokuntaa erinomaisesta työstä! Sopii onnitella myös kaikkia homesairaita. Pitkään aikaan ei ole kuultu näin raikasta, selkeää ja painavaa tekstiä tästä tärkeästä asiasta.

Tuntuu, että yli kahden vuosikymmenen sisäilmatutkimuksen jälkeen työmme on vasta alussa. Tutkimusta tarvitaan varmasti lisää. Tärkeää olisi kuitenkin myös katsoa, mitä voimme oppia jo tähän mennessä tehdystä tutkimuksesta, viedä se tieto koulutukseen ja soveltaa tietoa kunnissa käytännön tilanteissa nyt heti. Asenteiden on muututtava ja vähättelyn on loputtava. Paremmat toimintatavat voimme jokainen aloittaa omasta itsestämme jo tänään. Toinen toistamme ja eri alojen ammattiosaamista kunnioittaen. Kukaan ei selviä tästä urakasta yksin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>