«

»

Feb 20

Lainsuojattomat

Pelastakaa naiset ja lapset ensin! Vanhojen elokuvien sankarit suojasivat heikkoja ja turvattomia, puolustivat oikeutta ja taistelivat rikollisia ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Elokuvien sankarit ratsastivat kohti auringonlaskua. Oikeus voitti, paha sai palkkansa. Lopussa saapui ratsuväki paikalle ja vangitsi lainsuojattomat rosvot. Happy End.

Miten on tänään? Kuka suojelee naisia ja lapsia? Missä rosvot väijyvät? Löytyykö sankareita?

Onko lainsäädäntö kunnossa? Voi toki. Lakeja ja asetuksia, viranomaisohjeita, oppaita ja jos jonkinlaista läpyskää löytyy. On hyvinvointiohjelmaa, työssä viihtymistä, virkistyspäivää, tasa-arvo-ohjelmaa, strategiaa ja arvolauseita, yhdeksän hyvää ja kaunista – periaatteessa hyvää.

Katsotaanpa päivän lehtien otsikoita. “Työntekijät oireilevat Turun homesairaalassa” – Helsingin Sanomat 19.2.2011, Nivalassa koululakko homevaurion vuoksi, sama mellakka muualla Pohjanmaalla. On Laajasalon koulua, Kulosaaren koulua, Taideteollista korkeakoulua, Kallion virastotaloa jne. Työntekijät epätoivoissaan antavat lehtihaastatteluja, oppilaiden vanhemmat keräävät nimiä adresseihin, TAIKIn opiskelijat tekevät oirekyselyn itse itselleen, kun kukaan muu ei tee. HSn kolumnisti kirjoitti osuvasti, että kannattaa mieluummin työntää sormi sirkkeliin kuin sairastua sisäilmasta. Apua saa heti ja varmasti (HS 30.1.2011). Toivonen kysyy, tietääkö kaupunginjohtaja Pajunen Taikin ongelmista. Toivottavasti ei. Ei kai itsestään selviä asioita pitäisi kaupunginjohtajalle asti viedä, että ongelmat saadaan hoidetuksi? 

Mietitäänpä hetki. Oletteko nähneet Eduskuntatalon henkilökunnan tai kansanedustajien marssivan ulos työpaikaltaan saadakseen korjaukset käyntiin työpaikallaan? Ovatko ympäristöministeriön työntekijät keränneet internetissä nimiä toimitilojensa korjauksia vauhdittaakseen? Miten lie presidentinlinnassa, Eteläranta 10:ssa tai Hakaniemen linnakkeissa, onko tarvinnut perustaa sisäilmatyöryhmä pohtimaan, tarttisko tehdä jotain? Pankeissa, vakuutusyhtiöissä ja yksityisissä suurissa firmoissa on jo aikaa sitten ymmärretty, että terve ja hyvinvoiva työntekijä on yrityksen paras voimavara ja resurssi. Kun opetushallitus siirtyi omista tiloistaan evakkoon peruskorjauksen ajaksi, voisivatko he opettaa muillekin, että väistöliike oli hyvä ja hyödyllinen ja että sekä terveys että työteho paranivat korjatuissa tiloissa? Eikö siitä ole sopivaa puhua? Miksi kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa korjauksia saa tehdä muun toiminnan jatkuessa?

Työllisillä eli työssä käyvillä aikuisilla on lakisääteinen työterveyshuolto, joka siirtää oireilevan tai sairastuneen työntekijän muihin töihin. Muut jäävät altistumaan. Kouluissa on oppilaita, päiväkodeissa hoidettavia lapsia, vanhainkodeissa vanhuksia ja sairaaloissa potilaita. Kuka arvioi heidän riskinsä? Mitä kertoo meistä aikuisista se, että peruskoulujen työolojen arviointikäynneistä vain 13 %:ssa koululääkäri on ollut mukana tarkastuskäynnillä? Järjestetäänkö vastaavia työolotarkastuksia päiväkodeissa ja onko niissä mukana ketään, joka katsoo olosuhteita lapsen näkökulmasta?

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt päiväkotien olosuhteista tutkimuksen ja todennut, että sisäilmaolosuhteet ovat kunnossa 33 %:ssa päiväkodeista. Miten niissä 67 %ssa voidaan? Miksei päiväkodeilla ole sisäilmaopasta? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut, että varhaislapsuuden homealtistus nelinkertaistaa astman riskin. Päiväkotilasten vanhemmat, milloin olette viimeksi saaneet kirjallisen palautteen päiväkodissanne tehdystä terveystarkastajan tarkastuksesta ja sisäilmanäytteiden tuloksista? Kysykää. Ne ovat julkisia dokumentteja.

Milloin olette nähneet terveystarkastajan käynnillä sairaalan sisäilmaongelmia tarkastamassa? Miksi työsuojelutarkastajan pitää muistuttaa sairaalaa siitä, että myös potilaan terveys on vaarassa, jos sairaalarakennus ei ole kunnossa? STM:stä sanotaan, että he luottavat siihen, että sairaaloissa hoidetaan asiat hyvin.

Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio ja TTL:n sisäilmatutkimusta johtava professori Kari Reijula kirjoittivat vastineessaan Janne Toivosen kolumniin HS 2.2.11:  “Työterveyslaitos ei kuitenkaan ole viranomainen. Emme voi päättää emmekä antaa määräyksiä korjaustoimenpiteistä, toimitilojen vaihtamisesta tai henkilöstön siirtämisestä. Kiinteistön omistajalla on päätösvalta kiinteistön korjaamiseen liittyvissä asioissa ja työnantaja päättää henkilöstöön liittyvistä asioista. Jotta työpaikoilla voitaisiin tehdä päätöksiä hyvässä yhteisymmärryksessä, Työterveyslaitos on kehittänyt sisäilmaryhmätoimintamallin. Sisäilmaryhmä tulee perustaa työpaikalle heti, kun epäillään sisäilmaongelmaa, joka ei rutiinitoimin ratkea.” Selkeää kannanottoa tarvittavista toimenpiteistä on siis ilmeisen turha odottaa alan johtavalta tutkimuslaitokselta.  Ennen haudattiin ongelmat komiteoihin. Nykyään sitä kutsutaan sisäilmaryhmäksi.

Naiset ja lapset. Niin juuri te siellä palavassa linnakkeessa. Te, jolla silmät kirvelevät, ihoa polttaa, yskä vaivaa ja henkeä ahdistaa. Pitäkää pintanne, sinnitelkää. Olkaa turvallisin mielin: sisäilmaryhmä on perustettu, ratsuväki pitää pow-wow’ta puolestanne. Miettikää samalla, kuka tässä ‘intiaanileikissä’ ihan oikeasti onkaan lainsuojaton.

1 comment

  1. ratsuväen hevoset ontuvat...

    ainakin, jos tarkastelee sitä, millaisessa aikataulussa ongelmiin halutaan tarttua. Ehkä ratsuväki voisi siirtyä nykyaikaan ja ottaa alleen mustangin. Palavissa linnakkeissa naisten helmat palavat jo ja lasten jalkapohjia polttaa. Itse olen jopa epäillyt, lieneekö ratsuväen hevosille käynyt kuten tsaarin hevosille aikoinaan homeisia heiniä syötyään. Ehkä jalkapatikalla paikalle saapuminen selittää kaiken hitauden asioiden selvittämisessä. Säästöjen aikana voisi tarjota vaikka potkulautoja näille patikoitsijoille. Ne, jotka eivät viitsi potkulautaa käyttää, voivat jäädä sinne missä ovatkin., Heistä ei ole viitsimättömyyden vuoksi auttamaan ketään linnakkeissa. Palakoon aikanaan heidänkin linnansa, totuus ei pala tulessakaan. Ongelmat eivät ratkea, kohtaamatta niitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>